13/11/16

Prima Casă 2017. Guvernul vrea avans zero și bani mai mulți în program





Pentru programul Prima Casă 2017, Guvernul vrea să crească plafonul, astfel încât mai mulți români să poată primi astfel de credite. În plus, vicepremierul Vasile Dîncu a anunțat că executivul se gândește serios la propunerea unei variante de credit fără avans.

A doua variantă aflată pe masa Guvernului este cea a unui avans diferențiat de la un solicitant de credit la altul, în funcție de venituri. Astfel, pentru un solicitant cu venituri de 2000 de lei pe lună, de exemplu, avansul perceput va fi mai mic decât pentru un solicitant cu 3.000 de lei salariu.

Toate aceste măsuri fac parte din Strategia Națională a Locuirii, în care se prevede o mai bună ocupare a celor aproape 8,9 milioane de locuințe din România.

„Am discutat și cu ministerul Finanțelor și sperăm ca de anul viitor să avem un buget pentru Prima Casă de câteva ori mai mare și să performeze foarte bine. Vom încerca să optimizăm proiectul, poate este necesar să facem niște condiții de acordare a avansului care să fie în corelație cu veniturile”, a declarat Vasile Dîncu.

Prima Casă 2017: chiar și 5% este mult



Ideea este că ar trebui să scadă avansurile și să fie în corelație cu veniturile familiilor tinere și duratele să fie extinse pentru a avea un acces mai facil la locuințe sociale pentru că Prima Casă este un program social, consideră vicepremierul.

„Chiar și 5% pentru familiile care nu pot opține un credit este un avans foarte mare, iar în funcție de situație unele familii care nu vor putea să dea acesta să poată avea acces la finanțare și fără un avans, dacă o analiza financiară a veniturilor arată acest lucru”, a mai spus viceprim-ministrul.

Politicile europene arată că dacă costurile locuinței, pornind de la utilități și până la rata, depășesc 40% din venitul unei familii, atunci acest lucru este disfuncțional întrăm în zona de precaritate a locuinței.

Prima Casă 2017 va porni mai mult ca sigur cu fonduri mai mari decât în 2016, când fondurile inițiale s-au epuizat rapid, astfel încât a fost nevoie de un val nou de creditare, o suplimentare de plafon aprobată chiar în toamna acestui an.

Dacă te interesează astfel de ştiri, te aşteptăm să te alături paginii noastre de Facebook, cu un Like mai jos: