29/01/18

Prima Casa 2018 vs. credite imobiliare. Ce se stie despre creditele de casa de anul acesta

Anul nou vine cu multe rezolutii pe plan personal si profesional, dar si cu rate mai mari pentru creditele imobiliare. Aceia dintre voi care doresc sa isi cumpere o locuinta in 2018, probabil stiu deja ca ROBOR a crescut foarte mult, ceea ce a dus la o adevarata explozie a ratelor.

Daca in urma cu doi ani, orice tanar care locuia in chirie spunea ca este mai avantajos sa iti faci un credit, decat sa platesti chiria lunar, s-ar putea ca lucrurile sa se schimbe cat de curand, iar aceasta afirmatie sa nu mai fie valabila. Asadar, in randurile de mai jos vorbim despre creditul pentru Prima Casa 2018, despre credite imobiliare si despre ce cred specialistii ca se va intampla anul acesta cu piata imobiliara.

Prima Casa 2018 vs. credite imobiliare. Modificari ale programului Prima CasaIn 2018, statul ofera cu jumatate de miliard de lei mai putin pentru garantarea imprumuturilor, asadar, cei care doresc sa isi achizitioneze o locuinta prin acest tim de imprumut, trebuie sa aiba dosarele foarte bine pregatite, pentru ca bancile sa le analizeze temeinic in timp util, inainte ca fondurile sa se termine. Astfel, daca in 2017 plafonul a fost de 2,5 miliarde de lei, se prevede o scadere graduala a acestuia in anii urmatori, dupa cum urmeaza: 2 miliarde de lei in urmatorii 3 ani (2018-2020) si 1,5 miliarde lei in 2021.

Specialistii sustin ca suma alocata pentru anul acesta, nu este suficient de mare pentru toti cei care doresc sa isi cumpere o locuinta prin credit garantat de stat. Fondurile asigura doar 20 de mii de locuinte, cu 5 mii mai putine decat anul trecut. Mai mult decat atat, cresterile de preturi de pe piata imobiliara sunt o alta veste proasta pentru cei care doresc sa isi cumpere o locuinta.
In plus, in ceea ce priveste criteriile de alocare a fodurilor pentru Prima Casa 2018, acestea sunt mai stricte comparativ cu anul trecut. Conform Ministerului Finantelor Publice, problema este faptul ca bancile, dar si clientii au devenit dependenti de programul Prima Casa, iar statul doreste sa incurajeze clientii sa apeleze si la alte produse de creditare. Asadar, incepand cu anul acesta, se vor oferi calificative bancilor, iar in functie de acestea, se va stabili suma care le va fi acordata pentru programul Prima Casa 2018.

Spre deosebire de Prima Casa 2018, unde se cere un avans minim de 5%, pentru un credit ipotecar clasic se solicita un avans de cel putin 15% (mai exact, intre 15% si 40%).

Prima Casa 2018 vs. credite imobiliare. ROBORIn ceea ce priveste ROBOR, acesta continua sa creasca. La inceputul anului 2017, ROBOR era cotat la 0,87, iar in luna septembrie a anului trecut a crescut la 0,92. In prezent este 2%, cotatia fiind stabilita in luna decembrie a anului 2017. Cresterea ratelor ii afecteaza pe cei care au credite in lei accesate prin programul Prima Casa, dar si pe cei cu credite imobiliare sau ipotecare sau pe cei care au credite de nevoie personale la care dobanda este variabila. Singurii care nu sunt afectati sunt cei care au credite cu dobanzi fixe.

ROBOR reprezinta rata medie a dobanzii la care bancile romanesti se imprumuta intre ele in lei. Indicele se stabileste zilnic de BNR ca medie aritmetica a cotatiilor practicate de zece banci selectate de Banca Nationala. Un credit in lei a carui rata a dobanzii este actualizata trimestrial va folosi indicele Robor 3M, in timp ce un credit cu actualizare semestriala va avea ca referinta Robor 6M.

Dacă te interesează astfel de ştiri, te aşteptăm să te alături paginii noastre de Facebook, cu un Like mai jos:
Ultimele Anunțuri:

Teren Intravilan 1275mpBufteaLucianca

Vânzare Teren

10000 €

Bucuresti-Ilfov, Buftea


DE Vanzare GARSONIERA CENTRU BUFTEA

Vânzare Garsonieră

41000 €

Bucuresti-Ilfov, Buftea


VANZARE TEREN DE CASA BUFTEA DARZA INTRAVILAN

Vânzare Teren

32 €

Bucuresti-Ilfov, Buftea


VANZARE TEREN 1000mpINTRAVILAN SOSEA

Vânzare Teren

85 €

Bucuresti-Ilfov, Buftea