28/11/17

3 luni și 20.000 de euro. Cum îți poți construi o casă țărănească trainică





Atunci cand vine vorba de case, oamenii se impart in doua mari categorii: cei care prefera locuintele moderne, cu cel putin un etaj, utile cu tehnologie de ultima generarie si cei care isi doresc o casa traditionala, asa cum aveau bunicii nostri. Daca faceti parte din a doua categorie, nu trebuie sa va faceti griji ca nu veti gasi o echipa cu care sa lucrati la proiectul visurilor dvs.

Complexul National Muzeal ASTRA din Sibiu va poate ajuta in aceasta privinta. Mai exact, dupa o scurta vizita la Muzeul Satului din Dumbrava Sibiului, puteti sa luati acasa cu dvs. un model de locuinta, daca ati gasit unul care va place.



Costuri



CNM ASTRA se ocupa de manopera, ofera consiliere si recomanda mesteri. Preturile pentru manopera pornesc de la 25.000 lei, iar suprafata maxima de constructie este de 80 metri patrati. Costurile totale variaza si in functie de materialul folosit, pentru casele din lemn de stejar preturile fiind mai ridicate, de exemplu.

Daca nu va doriti sa optati pentru lemn, puteti alege gradele, impletitura de nuiele, cu umplutura de pamant, nisip, pleava de cereale si var. De asemenea, conteaza foarte mult detaliile pe care muzeul trebuie sa le faca pentru o casa traditionala, casele din zona Olteniei si a Maramuresului fiind cele mai migaloase.

Modele de case



Cei care isi doresc un astfel de proiect, au de ales din peste 200 de case traditionale din muzeul Dumbrava Sibiului, case provenind din toate zonele Romaniei. Singura conditie care le este impusa este ca aceasta sa fie construita in zona de care apartine. Astfel, daca doriti sa construiti o casa traditionala de Maramures in Transilvania, nu se poate. In acest fel, CNM ASTRA isi propune sa duca actul cultural mai departe si sa promoveze mesterii locali din fiecare zona, asa cum a declarat si Ciprian Stefan, managerul CNM ASTRA.

In ceea ce priveste incaperile, majoritatea caselor au 3 incaperi, insa Ciprian Stefan mentioneaza ca ei doresc sa se adapteze la secolului XXI, iar daca cineva doreste mai multe incaperi, proiectul va fi adaptat preferintelor doritorilor.



Pana in momentul de fata, o familie din Cluj si doua familii din Sibiu doresc sa isi construiasca astfel de case, in mediul rural.

Ai propria casa in cel mult 3 luni



Odata stabilite dimensiunile si structura casei, propietarul aduce materialele la muzei, unde o echipa de specialisti se ocupa de constructia casei. In ceea ce priveste zidaria, de aceasta se va ocupa, separat, beneficiarul, impreuna cu alti mesteri.

In comparatie cu o casa din BCA, care dureaza in medie 6-7 luni pentru a fi construita si poate costa chiar si 50.000 euro, o casa traditionala ajunge la 20.000 euro si este gata in mai putin de 3 luni.

Dacă te interesează astfel de ştiri, te aşteptăm să te alături paginii noastre de Facebook, cu un Like mai jos: